Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos meksykański Bartka

Pyszny ostry sos meksykański przepisu Bartka. Aby go wykonać potrzebujesz: pasty pomidorowej, kukurydzy, fasoli i mięsa mielonego. 
 

Składniki:

  • 1 słoik pasty pomidorowej 
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 szkl ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ½  papryczki chilli 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.
    Lekko zeszklić po czym dodać mięso mielone.
    Razem przesmażyć i dodać pastę pomidorową oraz posiekaną papryczkę chilii.
    Trzymać na ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie dodać odsączoną kukurydzę oraz czerwoną fasolę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Dusić jeszcze kilka minut na małym ogniu.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *