Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos grzybowy z natką pietruszki

Składniki:

  • 300 g grzybów
  • 60 g masła
  • 20 g mąki
  • 1,5 szkl bulionu
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 żółtka
  • ½ szkl śmietanki
  • sok z cytryny
  • kminek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Pokrojone grzyby przesmażyć na rozgrzanym maśle po czym dodać mąkę i zdjąć z ognia.
Rozprowadzić całość bulionem po czym ponownie postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Wówczas dodać kminek, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki.
Trzymać na ogniu jeszcze przez 20 minut po czym ponownie zdjąć z ognia i dodać śmietanę wymieszaną z żółtkami i odrobiną masła.
Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *