Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos grzybowy do ziemniaczanych kopytek

Składniki:

  • 6 dkg suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1/5 łyżki masła
  • 1/5 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Grzyby wypłukać dokładnie, namoczyć, dodać posiekaną cebulę i razem ugotować. Odcedzić, wywar z gotowania odstawić. Grzyby i cebulę zmiksować. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać uprzedni odstawiony zimny wywar z grzybów i zagotować. Do gotowego wywaru dodać szklankę śmietany, grzyby zmiksowane z cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dobrze smakuje z ziemniaczanymi kopytkami.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *