Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos cytrynowy Teresy

składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki smażonej skórki cytrynowej
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • sok z cytryny
  • miód

    Sposób wykonania:

    1. 2 łyżki mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną.
      Natomiast resztę mleka doprowadzić do wrzenia z dodatkiem skórki z cytryny i połowy cukru.
      Wówczas dodać mąkę wymieszaną z mlekiem.
      Całość dokładnie wymieszać i gotować 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.
      W między czasie żółtka utrzeć z pozostałym cukrem po czym nie przerywając mieszania dodawać stopniowo mleka i smażoną skórką cytrynową .
      Doprawić do smaku miód oraz sokiem z cytryny.

  • Post navigation

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *