Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos curry Oli

Składniki:

 

  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szklanka śmietanki
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, curry, podgrzewać, ciągle mieszając, stopniowo dolewać bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia, odstawić, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęszczony sos zaprawić śmietanką. Dobrze smakuje z jajkami gotowanymi w koszulkach, gotowanymi rybami i gotowanym mięsem drobiowym. Można podawać do mięs gotowanych w rosole.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *