Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos chrzanowy z morelami

Składniki:

  • 1 korzeń chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ łyżki skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 suszone morele
  • 2 jabłka
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 ½ łyżki posiekanych migdałów
  • sól

    Sposób wykonania:
    Obrany chrzan zetrzeć na tarce po czym sparzyć go wrzątkiem po czym wymieszać go z miodem, oliwą, startą skórką i sokiem z cytryny.
    Następnie obrane jabłka zetrzeć na tarce a sparzone wrzątkiem morele pokroić w cienkie paseczki i dodać do chrzanu.
    Dodać jeszcze wino oraz migdały.
    Doprawić do smaku solą i wstawić pod przykryciem  na 4 godziny do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *