Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos amerykański Marzeny

Składniki:

  • 3 żółtka
  • ½ kostki masła
  • 1 cebula
  • 1 kieliszek octu winnego
  • 1 kieliszek wody
  • 1 łyżka posiekanego estragonu
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Do rondelka wlać wodę oraz ocet, zagotować.
Dodać listek laurowy, posiekaną cebulę oraz estragon.
Trzymać na małym ogniu aż większość płynu wyparuje.
Wówczas przetrzeć całość przez sito i odstawić do ostygnięcia.
Następnie dodać kawałek masła oraz żółtka.
Gotować  w kąpieli wodnej cały czas ubijając trzepaczką do zgęstnienia sosu.
Zdjąć rondelek z ognia i jeszcze przez chwilę ubijając, dodając resztę masła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *