Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos Aleksandry

Składniki:

  • 1 szkl oleju arachidowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka posiekanych kaparów
  • 3 łyżki posiekanych oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    Jajka ugotować na twardo po czym żółtka oddzielić od białek i utrzeć je razem z musztardą.
    W trakcie ucierani dodawać stopniowo olej.
    Na koniec wrzucić jeszcze oliwki, kapary, posiekane białka, zioła oraz ocet.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *