Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sorbet cytrynowy z szampanem

 

Składniki:

 

  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 kieliszek szampana
  • 3 łyżki cukru
  • sok z ½ cytryny
  • żelatyna
  • 3 łyżki śmietanki
  • 1 białko
  • szczypta soli

 

Sposób wykonania:
Do rondelka wlać wino, dodać cukier i zagotować.
W między czasie żelatynę przygotować według opisu na opakowaniu po czym przelać do wina.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas dodać śmietankę oraz sok z cytryny.
Wymieszać i przelać do pojemnika, który włożyć do zamrażalnika na około 3 godziny.
Po tym czasie do zamrożonej masy dodać białka ubite na sztywno z dodatkiem cukru i soli.
Całość dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ponownie włożyć do zamrażalnika na godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *