Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sola zapiekana w kremowym sosie

Składniki:

  • 90 dag filetów soli
  • masło
  • cebula
  • ¾ szkl startej marchewki
  • 300 ml gotowej zupy-kremu z selera
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki liści majeranku
  • ¼ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ¼ szkl startego parmezanu
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Sposób wykonania:
Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Następnie zupę wymieszać z winem, majerankiem, sokiem z cytryny oraz czosnkiem granulowanym.
Przykryć filety plasterkami cytryny oraz startą marchewką i na wierzch wylać przygotowany sos.
Posypać całość startym parmezanem i gałką muszkatołową.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni bez przykrycia i zapiekać do momentu, aż rybę będzie można podzielić widelcem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *