Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Soczysty schab wieprzowy ze śliwakmi

Składniki:
• 1 ½ kg wieprzowiny bez kości
• 2-3 listki laurowe
• 20 ziarenek jałowca
• 20 ziarenek pieprzu
• 300 g suszonych śliwek
• 1 szkl. białego wytrawnego wina
• 1 łyżka soku z cytryny
• ¼ łyżeczki starej skórki z cytryny
• 2 łyżki tłuszczu
• 1 łyżka oleju
• ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
• ¼ łyżeczki cukru
• ¼ łyżeczki jałowca
• 1 łyżka przesianej bułki tartej
• 1 łyżka suchego czarnego chleba
• sól

Sposób wykonania:
Mięso wygnieść ręką, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz jałowcem i owinąć mięso w folie aluminiową, wstawić na 2-3 godz. do lodówki.
W między czasie śliwki zalać niewielką ilością wody, zagotować po czym wydrylować.
Następnie mięso odwinąć z foli i przesmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas przełożyć mięso do ronda, dodać ziarenka pieprzu, jałowca, skórkę z cytryny, pokruszone listki laurowe oraz śliwki.
Całość polać częścią wywaru ze śliwek oraz stopionym tłuszczem i wstawić pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika, w trackie pieczenia skrapiając resztą wywaru.
Gdy mięso będzie miękkie wyjąć go a do sosu dodać bułkę tartą, chleb, cukier, cynamon oraz wino.
Całość wymieszać, doprowadzić do zagotowania i przetrzeć przez sito.
Mięso pokroić na plastry po czym ułożyć w naczyniu żaroodpornym , zalać sosem i wstawić na kilka minut do rozgrzanego piekarnia.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *