Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Soczewica Cioci Marysi

Składniki:

  • ½ kg soczewicy
  • 20 dkg kiełbasy szynkowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku


 

Sposób przyrządzenia:
Soczewicę namoczyć  w wodzie na 3 godziny, ugotować w tej samej wodzie . Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na tłuszczu razem z pokrojoną w paski  kiełbasą szynkową, pod koniec dodać  mąkę i lekko zrumienić. Do soczewicy dodać zasmażoną cebulę z kiełbasą, roztarty z solą obrany czosnek, musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Podawać jako samodzielne danie.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *