Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Snikers Elzy

Składniki:

    Ciasto:

    • 1.200g.masła(kasia)
    • 20 dkg. cukru(szklanka czubata)
    • 2 żółtka
    • 2 całe jajka
    • 3 łyżeczki miodu (lejącego, niesztucznego, najlepiej wielokwiatowy)
    • 3 szklanki mąki
    • 2 płaskie łyżeczki sody(rozcieńczyć w 2łyżeczkach mleka)

    Masa orzechowa:

    • 30 dkg orzechów(ok.2i ½ szklanki pokrojonych drobno)
    • 12 dkg masła (kasia, może być troszkę więcej)
    • 10dkg.cukru( ½ szklanki)
    • 2 łyżeczki miodu

    Masa budyniowa:

    • ½ l mleka
    • ½ szklanki cukru
    • budyń śmietankowy
    • ½ kostki masła(Kasia)
    • 2 łyżki mąki

    Polewa:

    • 30 dkg.krówek mlecznych(może być więcej, kruche)
    • ½ łyżki masła(kasia)
    • 2 łyżki mleka


    Sposób przyrządzenia:
    Wyrobić ciasto rękoma(ugnieść),podzielić na 2 równe części. 1część rozłożyć na blachę i piec ok.20minut (kolor ciemno złocisty) Na drugą blache rozłożyć ciasto i na górę rozłożyć przygotowane według przepisu orzechy.
    Przygotowanie masy orzechowej:
    Masło, cukier, miód rozpuścić na małym ogniu, na koniec dodać orzechy i chwilkę gotować razem. Położyć na drugą część ciasta i piec ok.20minut.
    Przygotowanie masy budyniowej:
    Z pół litra mleka odlać ok. szklanki do rozrobienia budyniu i mąki, resztę zagotować z masłem i cukrem, gdy rozpuści się masło, cukier oraz budyń z mąką do gotującego mleka, rozmieszać i zagotować. Nałożyć nie gorącą miksturę na 1 warstwę upieczonego ciasta, a na to nałożyć 2 warstwę ciasta z orzechami(orzechy muszą być u góry).
    Przygotowanie polewy:
    W małym garnuszku rozpuścić na małym ogniu i polać górną warstwę placka ciepłą jeszcze polewą.

1 comment for “Snikers Elzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *