Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śmietanowiec

Składniki:

  • 1 szkl mąki tortowej
  • 2 budynie o smaku śmietankowym
  • ¾ szkl cukru pudru
  • 3 jajka
  • ½ kostki masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • tarta bulka do formy
  • cukier puder

Sposób wykonania;
Do masła dodać cukier puder i całość dokładnie utrzeć na puszystą masę.
Wówczas nie przerywając ucierania i dodawać stopniowo po jednym jajku.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budynie.
Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bulką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.
Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *