Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażony szczupak Ilony

Składniki:

  • szczupak 1,5- 2 kg
  • mąka
  • bułka tarta
  • jajka 3 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • suszony koperek
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia

    Sposób przyrządzenia:
    Świeżego szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, następnie umyć, pokroić
    w kawałki około 3- 4 centymetrowe, głowę odłożyć, ponieważ nie ma w niej
    mięsa, więc nie nadaje się do spożycia. Kawałki szczupaka opłukać w
    sitku pod bieżącą wodą, następnie posolić i skropić sokiem z cytryny.
    Jajka, pieprz, zioła prowansalskie i suszony koperek ubijamy w miseczce.
    Bułkę tartą mieszamy z mąką na talerzu. Kawałki szczupaka po odsączeniu
    z wody moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej pomieszanej z mąką. Na
    patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim szczupaka z każdej strony na
    brązowy kolor. Podajemy od razu po usmażeniu.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *