Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażony ryż na zielono

Składniki:

  • 150 g ryżu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 225 g szpinaku
  • 2 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczka jasnego brązowego cukru

Sposób wykonania:
Ryż zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut po czym go odcedzić i przelać wodą.
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek oraz imbir i smażyć 30 sekund.
Po tym czasie dodać pokrojoną w paseczki marchewkę oraz cukinie pokrojoną w kostkę i smażyć 2 minuty.
Następnie dodać szpinak i smażyć kolejną minutę.
Wrzucić ryż, cukier oraz sos sojowy.
Dokładnie wymieszać, podgrzać i rozłożyć na talerze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *