Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone ziemniaki z dymką

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • ½ łyżeczki soli ziołowej
  • ¼ łyżeczki białego pieprzu
  • 20 dag dymki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka

Sposób wykonania:

  1. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i przesmażyć je na rozgrzanym maśle pod przykryciem.
    W między czasie cebulkę pokroić na ukośnie kawałki i wrzucić ją do ziemniaków po 15 minutach smażenia.
    Pozostawić na ogniu bez przykrycia ok. 5 minut.
    Po tym czasie zdjąć patelnie z ognia i dodać 2 żółtka wymieszane z mlekiem.
    Całość delikatnie przemieszać i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *