Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone pulpeciki

Idealne do podania na dzisiejszy obiad. Rumiane pulpeciki. Aby je wykonać potrzebujesz: mielonego mięsa, mleka, bułki, cebuli i czosnku. 
 

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka
  • 1 szkl mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebulka
  • ½ łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia 
 

Sposób wykonania:

  1. Do dużej miski przełożyć mięso.
    Bułkę zalać mlekiem.
    Odczekać, aż wchłonie całe mleko po czym przełożyć ją do mięsa.
    Wrzucić jeszcze obraną cebulkę drobno posiekaną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dodać jeszcze musztardę i całość dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę.
    Gotować doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Z powstałej masy formować pulpeciki.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.
    Delikatnie obracając smażyć, aż ładnie się zarumienią.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *