Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone kalmary z warzywami

 

Składniki:

  • 30 dkg oczyszczonych kalmarów
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 małe ogórki
  • 2 pomidory
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Umyte tuszki kalmarów wypłukać, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, schłodzić w zimnej wodzie.  Tak przygotowane kalmary pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać plastry cebuli, chwilę smażyć mieszając, dodać kalmary, przyprawić, smażyć razem 3 minuty. Pomidory i ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki. Plastry ogórków i pomidorów ułożyć na okrągłym półmisku, przyprawić, na nich ułożyć kalmary z cebulką, obłożyć przyprawionymi ćwiartkami jajek i podawać.

Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Patrycję Pankowską
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *