Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone jajka w cieście

Składniki:

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 jaja surowe
  • pół szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • zielona pietruszka
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Z surowych jajek oddzielić żółtka od białek.
    Żółtka dodać do mąki razem z mlekiem oraz stopionym masłem.
    Dodać jeszcze szczyptę soli i całość dokładnie wyrobić na jednolite ciasto, wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Natomiast ugotowane na twardo jajka obrać i przekroić wzdłuż na połówki.
    Połówki te zanurzać w ciście i smażyć na złoto na rozgrzanym oleju,
    Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *