Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone jabłka – do słoików

Takie jabłka są idealne na zimę – do ciast, naleśników czy bułeczek.  

Składniki:
• jabłka 4 kg
• cukier biały 40 dkg
• cukier cynamonowy domowy 2 łyżki
• cukier z naturalną wanilią domowy 2 łyżki
• laska wanilii 1 sztuka
• kora cynamonu 2 kawałki

Sposób przyrządzenia:
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do garnka. Zasypujemy wszystkimi cukrami i zostawiamy na godzinkę. Dodajemy wanilię i cynamon połamany. Mieszamy.  Wstawiamy na gaz i smażymy. Ja smażyłam je dwa dni po godzinie gdyż lubię jak jabłka mają konsystencję musu.  Usuwamy wanilię i korę cynamonu. Nakładamy gorące do słoików i odwracamy do góry nogami i zostawiamy do ostygnięcia
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *