Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone bakłażany*

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • sól,pieprz
  • 1jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 3\4 szklanki tartej bułki
  • olej do smażenia
  • po pół strączka papryki żółtej,zielonej i czerwonej
  • 1cebula
  • 1 pomidor
  • świeże zioła

Sposób przyrządzenia:
Bakłażany dokładnie umyć,pokroić wzdłuż na plastry gruboćś 1-1,5cm,oprószyć solą,odstawić na 20 minut. Plastry bakłażana opłukać wodą,osuszyć panierować najpierw w jajku rozkłóconym z mlekiem i pieprzem,a potem w tartej bułce. Kłaćś na dobrze rozgrzany tłuszcz,smażyć na rumiano,osączyć na bibułowych serwetkach,ułożyć na półmisku. Papryki pokroić w cienkie paski,cebulę na krążki,pomidora w kostkę. Warzywami i listkami ziół posypać bakłążany.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka

2 comments for “Smażone bakłażany*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *