Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażona wołowina z pieczarkami

 

Składniki:

 

  • 1 ½ łyżeczki oleju roślinnego
  • 30 dag wołowiny
  • cebula
  • zielona papryka
  • 10 dag pieczarek
  • ¼ łyżeczki majeranku
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¼ szkl białego wina
  • ½ szkl bulionu wołowego
  • łyżeczka mąki kukurydzianej
  • łyżka zimnej wody

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć mięso po czym mięso odstawić na bok a na patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz paprykę.
Mieszając smażyć około minuty po czym dodać pokrojone pieczarki, zioła oraz pieprz do smaku.
Smażyć kolejne 3 minuty i zwiększyć płomień do maksimum.
Wówczas stale mieszając wlewać stopniowo wino.
Gotować około minuty po czym wlać bulion i gotować kolejne 3 minuty.
Na koniec dodać mąkę wymieszaną z woda na gładką pastę.
Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *