Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażona sielawa w marynacie

Składniki:

  • 1 kg sielawy
  • ½ szkl mąki
  • ½ szkl oleju
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • ½ szkl octu
  • 2 szkl wody
  • szczypta cukru

Sposób wykonania:
Rybę oczyścić i podzielić na mniejsze porcje, które oprószyć solą i obtoczyć w mące po czym usmażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
W między czasie warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które  zalać 2 szklankami wody.
Wrzucić jeszcze listek laurowy, ziele angielskie, goździki i  ziarenka pieprzu.
Gotować na małym ogniu około 20 minut.
Po koniec gotowania doprawić do smaku solą, cukrem oraz octem.
Tak powstałą marynatę odstawić do ostygnięcia a potem zalać nią rybę.
Wsławić do lodówki na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *