Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smaczny wołowy rosół z grzybkiem Iwony

Składniki:

  • 75 dkg wołowiny
  • 1 porcja włoszczyzny
  • kawałek kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 dkg suszonych grzybów
  • białko z jednego jajka
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren pieprzu czarnego
  • sól
  • natka posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 litry wody


    Sposób przyrządzenia:

    Mięso gotować na wolnym ogniu, dodać włoszczyznę i grzybki, gdy mięso będzie miękkie osolić. Gotować rosół około 1 godziny, poczekać, aż się ustoi i przecedzić, gdy nie będzie klarowny dodać roztrzepane białko, zamieszać, zagotować, gdy utworzą się białe kłaczki ściętego białka przecedzić. Podawać z makaronem lub kaszą manną ugotowaną na twardo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *