Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Słowackie placki

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 2 op. drożdży w proszku
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mleka
  • oliwa
  • 4 łyżeczki startego sera
  • czosnek
  • majonez
  • ketchup

    Sposób wykonania:

    1. Do mąki wbić jajka, wlać mleko i dodać rozkruszone drożdże.
      Całość dokładnie wyrobić.
      Powstałe ciasto zawinąć w folie aluminiową posmarowana oliwą.
      Wstawić do lodówki na całą noc.
      Następnego dnia ciasto podzielić na mniejsze porcje które smażyć placki na rozgrzanym oleju.
      Przed podaniem posypać serem oraz posiekanym czosnkiem i polać ketchupem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *