Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śliwkowy dżem

Składniki:

  • śliwki 4 kg
  • cukier biały 2 kg
  • cukier żelujący 1- 1,5 kg

    Sposób przyrządzenia:
    Dojrzałe śliwki należy przebrać, dokładnie umyć, następnie wydrylować.
    Wrzucić je do garnka, podlać wodą, zagotować co jakiś czas mieszając,
    gdy śliwki się rozgotują należy dosypać do nich najpierw cukier biały i
    gotować do momentu jego rozpuszczenia się, a następnie cukier żelujący i
    także gotować do momentu rozpuszczenia się. Gorącą masę śliwkową od razu
    po zestawieniu z ognia należy nakładać do wyparzonych słoików, od razu
    zakręcać i kłaść w chłodnym miejscu odwrócone dnem do góry, po
    ostygnięciu odwrócić.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *