Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śliwkowe ciasto Łucji

Składniki:

  • 0, 5 l śliwek węgierek
  • łyżka cukru pudru
  • ½ kostki masła
  • ½ szkl cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1 ½ szkl. mąki pszennej
  • ½ szkl. mąki ziemniaczanej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć z dodatkiem cukru i soli po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po 1 jajku a potem obie mąki wymieszanie z proszkiem do pieczenia i płatkami migdałowymi.
    Całość dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą.
    Na wierzchu rozłożyć śliwki przekrojone na pół, pozbawione pestek.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 55 minut.
    Przed podaniem  posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *