Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śliwki w sosie imbirowym

Składniki:

  • 750 g śliwek
  • 200 g cukru
  • 1 kawałek imbiru
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 cytryna
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu

    Sposób wykonania:

    Do rondelka wlać wino, dodać goździki, cynamon oraz skórkę z cytryny i gotować około 10 minut.
    Po tym czasie całość przecedzić.
    Następnie na małym ogniu zarumienić cukier, wówczas zalać go winem i trzymać na ogniu aż cukier się rozpuści i skarmelizuje, wówczas włożyć do niego śliwki pozbawione  pestek i gotować  około 8 minut.
    Na 2 minuty przed końcem duszenia dodać jeszcze imbir.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *