Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ślimaki zapiekane w muszlach

 

Składniki:

  • 60 ślimaków
  • 20 dkg miękkiego masła
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • 2 łyżki pokrojonego drobno czosnku
  • 1 łyżka posiekanej szalotki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Ślimaki aby nadawały się do spożycia muszą najpierw zostać poddane przynajmniej 10-dniowej głodówce. Ślimaki głodzi się, aby ich organizm oczyścił się z pozostałości pokarmów które mogłyby okazać się trujące dla człowieka. Głodówkę można złagodzić podając ślimakom zioła takie jak tymianek, rozmaryn itp. z dodatkiem otręb pszennych. Praktycznym sposobem jest umieszczenie ich w dużym plastikowym wiadrze nakrytym siatką lub innym materiałem zapewniającym cyrkulację powietrza (np. rajstopy damskie). Wiadro należy odstawić w chłodne, przewiewne miejsce. Mięczaki poddaje się następnie płukaniu. Pod czas pierwszego płukania pod bieżącą wodą czyści się zewnętrzną część ślimaka. W drugim, z dodatkiem octu i soli, oczyszcza się jego wnętrze. Trzecie płukanie to kąpiel w czystej wodzie. Przed przystąpieniem do płukania dobrze jest umieścić ślimaki w mieszance soli i mąki. Po tych zabiegach ślimaki należy obgotować, schłodzone, wyjęte ze skorupek.
Tak przygotowane ślimaki zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut usuwając tworzącą się pianę, odcedzić i schłodzić. Wyjąć ślimaki z muszli, usunąć rogi, jelito i dwa widoczne gruczoły. Tak przygotowane mięso ślimaków posiekać nożem, wymieszać z masłem, natką pietruszki, cebulką i czosnkiem, przyprawić. Przygotowanym farszem napełnić muszle, ułożyć na blasze, zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *