Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledziowa sałatka Ewy K

Składniki:

    • ½ kg solonych filetów śledziowych
    • 2 jajka
    • 1 jabłko
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 czerwona cebula
    • 150 ml majonezu
    • 1 łyżka śmietany
    • 1 łyżeczka oleju
    • szczypiorek
    • sól
    • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Śledzie zalać wodą i odstawić na 3-4 godz.
    W między czasie jajka ugotować na twardo po czym obrać i drobno pokroić.
    Cebulę posiekać a jabłko pokroić w kostkę, którą skropić sokiem z cytryny.
    Następnie śledzie odsączyć i pokroić na kawałki, które skropić olejem.
    Śmietanę wymieszać z majonezem oraz pieprzem do smaku.
    Na dnie półmiska ułożyć śledzie, na nich cebulę, jabłko oraz jajko.
    Całość zalać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Wstawić do lodówki na 1-2 godz.

    Przepis został nadesłany na  "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *