Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z fasolą

Składniki:

    • 8 filetów śledziowych w oleju
    • 2 puszki białej fasoli
    • 4 duże pomidory
    • 3 ząbki czosnku
    • pęczek dymki
    • 4 łyżki octu winnego
    • 6 łyżek oliwy
    • cukier, sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Czosnek obrać, drobniutko posiekać. Ocet winny rozetrzeć z czosnkiem, szczyptą soli, pieprzu i cukru, mieszać wlewając oliwę. Fasolę osączyć z zalewy, wymieszać z sosem i odłożyć do lodówki na ½ godziny. Filety osączyć z oleju, pokroić w nieduże kawałki. Dymkę oczyścić i razem ze szczypiorkiem pokroić w krążki. Pomidory umyć i pokroić w kosteczkę. Pokrojone śledzie wymieszać z fasolą, dymką i pomidorami, przełożyć do szklanej salaterki, schłodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *