Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w sosie winegret

 

Składniki:

  • ½ kg śledzi
  • 1 szkl. mleka
  • cebula
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżka majeranku
  • łyżka utłuczonego jałowca
  • pokruszony listek laurowy
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

     

    Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szkl. oleju
  • sok z 1 cytryny
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. Czosnek drobno posiekać po czym wymieszać z olejem, sokiem z cytryny oraz solą.
    Następnie śledzie namoczyć w mleku po czym odcedzić i ułożyć warstwami w słoju, przesypując korzeniami ziołami ora cebulą pokrojoną na talarki.
    Zalać całość sosem i wstawić na 2-3 dni do lodówki.

     

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *