Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w sosie śliwkowym

Składniki:

    • ½ kg śledzi

    Sos:
    • 25 dag śliwek węgierek
    • ½ szkl. oleju
    • 5-10 sztuk słodkich migdałów
    • sok z cytryny
    • pieprz
    • cukier
    • koperek
    • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Śledzie zalać wodą i odstawić na 2-3 min po czym odsączyć, odfiletować i zwinąć w ruloniki.
    Następnie śliwki przekroić na pół, usuwając pestki, wówczas podląc je 3-4 łyżkami wody i rozgotować aby powstała gęsta papka, którą przetrzeć przez sito.
    Doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz cukrem.
    Na koniec dodać olej oraz obrane i posiekane migdały.
    Powstałym sosem polać śledzie i posypać posiekaną zieleniną.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *