Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w sosie jogurtowo koperkowym

Składniki:

  • 50 dkg filetów z solonych sledzi
  • ½ szklanki dobrego naturalnego jogurtu
  • 3 kiszone ogórki – opcjonalnie
  • 1 pęczek koperku
  • sól, biały pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Filety opłukać, zalać zimną wodą, odstawić aż stopień zasolenia będzie odpowiadał naszym preferencją smakowym. W międzyczasie przygotować sos. Koperek drobno posiekać, wymieszać z jogurtem (śmietaną) i przyprawami. Ogórki, jeśli zdecydujemy się je dodać do sałatki, obrać ze skórki, pokroić w plastry. Wymoczone śledzie obsączyć z wody, pokroić w kawałki o szerokości około 3 cm. W szklanym naczyniu wymieszać składniki sałatki, odstawić na kilka godzin.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *