Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w sosie beszamelowym

Składniki:

    • 8 filetów śledziowych
    • 2 cebule
    • 4-6 pieczarek
    • 4 łyżki tartej bułki
    • 2 łyżki oleju
    • łyżka masła
    • 2 łyżki startego ostrego sera
    • pieprz

    Sos:
    • łyżka masła
    • łyżka mąki
    • 1 szkl. mleka
    • sól
    • pieprz

    Sposób wykonania;
    Śledzie pokroić w paseczki i wstawić do lodówki.
    W między czasie zetrzeć na tarce cebulę a grzyby drobno posiekać i dodać do grzybów razem z tartą bułką.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku pieprzem po czym lekko przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
    Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąką, którą rozprowadzić zimnym mlekiem, nie przerywając mieszania doprowadzić do wrzenia, wówczas doprawić do smaku solą i pieprzem. Kokilki wysmarować masłem i przełożyć do nich śledziową masę, którą zalać sosem i posypać startym serem oraz tartą bułką.
    Posypać jeszcze wiórkami masła i wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiec.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *