Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w pomidorowym sosie Agaty

Przedstawiamy  wiele ciekawych i pysznych przepisów na śledzie. Tym razem śledzie w pomidorowym sosie. Do przygotowania tego przepisu potrzebujesz: filetów śledziowych, mleka, cebuli, koncentratu pomidorowego i przypraw.  
 

Składniki:

  • 400 g śledzi matiasy
  • 3 czerwone cebule
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta cukru

Sposób wykonania:

  1. Śledzie zalać mlekiem i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia odsączyć je z mleka i pokroić na mniejsze kawałki.
    Obraną cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym olejem.
    Przesmażyć ją po czym dodać koncentrat pomidorowy. 
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku ostrą papryką, pieprzem oraz kardamonem.
    Następnie dodać jeszcze oliwę z oliwek.
    Wymieszać i doprawić jeszcze do smaku cukrem.
    Trzymać jeszcze kilka minut na małym ogniu.
    Powstałym sosem pomidorowym zalać śledzie i odstawić je na co najmniej 2 godziny.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *