Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w pomidorach Iwony

Składniki:

  • ½ kg filetów śledzi solonych
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • sok i starta skórka z cytryny
  • szczypta majeranku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ostra mielona czerwona papryka
  • sól, cukier, pieprz do smaku
  • pęczek zielonego koperku

    Sposób przyrządzenia:
    Śledzie wymoczyć w mleku, osączyć. Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, podsmażyć  na oleju. Dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny i ½ łyżeczki majeranku, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem. Podsmażyć kilka minut. Na półmisek wyłożyć osączone połówki śledzi, na śledzie duszone jabłka. Wstawić na noc do lodówki, schłodzić. Przed podaniem udekorować obficie listkami koperku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *