Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w jabłkowej masie

Składniki:

  • 75 dag filetów śledziowych
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta mielonej papryki
  • szczypta majeranku
  • szczypta cukru
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Filety zalać wodą i odstawić na 2-3 godz.
    W miedzy czasie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas dodać jabłka pokrojone w cząstki oraz koncentrat pomidorowy rozprowadzony kilkoma łyżkami wody.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem oraz sokiem z cytryny, ponownie wymieszać i pozostawić na małym ogniu ok. 10 min. po czym odstawić do ostygnięcia.
    Śledzie odsączyć z wody, pokroić na mniejsze kawałki, które ułożyć na półmisku i obłożyć jabłkową masą.
    Wstawić jeszcze do lodówki na 2 godz.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewa K

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *