Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w czerwonym winie

Składniki:

    • ½ kg filetów śledziowych
    • 3 cebule
    • 1 l mleka

    Marynata:
    • 1 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    • 4 łyżki octu winnego
    • 20 dag cukru
    • laska cynamonu
    • 3 goździki
    • 4-5 ziaren pieprzu

Sposób wykonania:

  1. Filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godz.
    Wino zagotować z dodatkiem octu, cukru i przypraw po czym trzymać na ogniu ok. 5 min, wówczas zdjąć z ognia do ostygnięcia.
    W między czasie pokroić cebulę w plastry.
    Śledzie odsączyć pokroić na ukośne w paski i ułożyć je warstwami w kamiennym garnku przeplatając cebulą.
    Zalać je zimna marynatą i wstawić do lodówki na 2-3 dni.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Katarzyna S

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *