Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie w brzoskwiniowym sosie

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych
  • 1 szkl. mleka
  • sok z cytryny

    Sos:

  • 2/3 kg brzoskwiń
  • 1 ½ szkl. słodkiej gęstej śmietany
  • skórka z ¼ cytryny
  • łyżką cukru
  • ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • sok z  cytryny

Sposób wykonania:

  1. Śledzie zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godz.
    W między czasie brzoskwinie obrać ze skórki  i pestek po czym je zmiksować.
    Następnie skórkę z cytryny utrzeć razem z cukrem i pieprzem po czym dodać łyżeczkę soku z cytryny, wymieszać i połączyć z brzoskwiniami.
    Całość ponownie zmiksować i dodać śmietanę, wymieszać.
    Wstawić do lodówki pod przykryciem na 2 godz.
    Namoczone śledzie odcedzić, pokroić na kawałki, które skropić sokiem z cytryny  i polać brzoskwiniowym sosem.
    Wstawić jeszcze raz na 2 godz. do lodówki.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *