Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie solone smażone w cieście

 

Składniki:

  • 1 kg filetów  śledziowych

     

    Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 10-15 dkg maki
  • 5-6 łyżek śmietany
  • sól zielona pietruszka
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przyrządzenia:
Filety śledziowe namoczyć, osączyć na papierowym ręczniku i zwinąć w ruloniki. Żółtka utrzeć z olejem, śmietaną i połową ilości mąki. Z białek ubić na sztywno  pianę, wymieszać z pozostałymi składnikami i dodać resztę mąki, lekko osolić. Ciasto powinno być bardziej gęściejsze niż na naleśniki. Śledziowe ruloniki nabijać na widelec , zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na jasnozłoty kolor. Wyłożyć na półmisek , przybrać gałązkami zielonej pietruszki lub listkami zielonej sałaty. Dobrze smakuje z sosem pomidorowym, lub innym ostrym i surówką z warzyw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *