Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie Krystyny

Składniki:
• 500 g śledzi
• cebula
• łyżeczka pieprzu
• łyżeczka majeranku
• łyżeczka utłuczonego jałowca
• ½ łyżeczka gałki muszkatołowej
• pokruszony listek laurowy
• ½ szkl. oleju słonecznikowego
• 2 ząbki czosnku
• sól
• sok z 1 cytryny

Sposób wykonania:
Czosnek rozetrzeć razem z solą, olejem i sokiem z cytryny.
Następnie namoczone śledzie obrać ze skórki i ości.
Cebulę pokroić w plastry, które sparzyć wrzątkiem.
Następnie układać śledzie w słoju przeplatając plasterkami cebuli oraz przesypując wymieszanymi korzeniami i ziołami.
Całość zalać przygotowanym sosem i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.

Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Krystynę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *