Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie ala kanclerz Bismarck

Składniki:

  • 6 filetów ze śledzi solonych
  • 12 ziaren białego pieprzu
  • ½ szklanki octu winnego lub aromatyzowanego

Sos:

  • 2 ugotowane buraki ćwikłowe
  • ½ szklanki jogurtu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • Do dekoracji:
  • 2 cebule


Sposób przyrządzenia:

Śledzie umyć, zalać wodą wymieszaną z mlekiem, moczyć do momentu uzyskania pożądanego smaku. Wymoczone śledzie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na głębokim półmisku. Cebule obrać, pokroić w plastry, ułożyć na śledziach, całość zalać octem, dodać pieprz, przykryć folią i odłożyć do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie śledzie obsączyć z nadmiaru marynaty, ułożyć na półmisku i pokryć plastrami cebuli z marynaty. Buraki utrzeć, wymieszać z jogurtem i chrzanem, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Sos podawać jako dodatek do przygotowanych śledzi.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Gabrysia Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *