Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledź zwijany z jabłkami

Składniki:

  • 3 solone śledzie,
  • 3 jabłka,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 200 ml śmietany,

Zalewa:

  • 100 ml octu 10 %,
  • 300 ml wody,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 4 goździki,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu.

Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć, usunąć ości i przygotować filety jak do rolmopsów. Jabłko i cebulę zetrzeć na tarce o średnich otworach dodać przecier pomidorowy i odrobinę cukru. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą smarować wewnętrzną stronę połówek śledzi, zwinąć i spiąć wykałaczką. Pozostałe jabłka pokroić w kostkę i włożyć ze śledziami razem do słoika. Zalać zimną marynatą z octu przegotowanego z cukrem i przyprawami. (do wystudzonej marynaty dodać przecier pomidorowy). Po dwóch dniach wyjąć śledzie ze słoika, polać śmietaną i obłożyć marynowanymi jabłkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *