Składniki:
- 3 solone śledzie,
- 3 jabłka,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 cebula,
- 200 ml śmietany,
Zalewa:
- 100 ml octu 10 %,
- 300 ml wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- 4 goździki,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 2 liście laurowe,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu.
Sposób przyrządzenia:
Śledzie wymoczyć, usunąć ości i przygotować filety jak do rolmopsów. Jabłko i cebulę zetrzeć na tarce o średnich otworach dodać przecier pomidorowy i odrobinę cukru. Wszystko dokładnie wymieszać. Otrzymaną masą smarować wewnętrzną stronę połówek śledzi, zwinąć i spiąć wykałaczką. Pozostałe jabłka pokroić w kostkę i włożyć ze śledziami razem do słoika. Zalać zimną marynatą z octu przegotowanego z cukrem i przyprawami. (do wystudzonej marynaty dodać przecier pomidorowy). Po dwóch dniach wyjąć śledzie ze słoika, polać śmietaną i obłożyć marynowanymi jabłkami.