Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledź z nutą imbiru w orzechach

Składniki:

  • 500 g solonych śledzi
  • 3 szkl. mleka
  • 1 szkl. oleju słonecznikowego
  • łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • mała laska cynamonu
  • 4-5 goździków
  • 6-7 ziarenek pieprzu
  • 1-2 ziarenka ziela angielskiego
  • 250 g suszonego piernika
  • 250 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 2 łyżki winnego octu ziołowego
  • ćwierć łyżeczki mielonego imbiru
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka połówek orzechów włoskich

    Sposób wykonania:
    Śledzie zalać mlekiem i odstawić na noc.
    Następnego dnia odcedzić, usunąć ości, skórę oraz kręgosłup i pokroić na duże kawałki, które ułożyć w słoju.
    Następnie olej zagotować z dodatkiem imbiru, cynamonu, goździków, pieprzu oraz ziela po czym odstawić marynatę do ostygnięcia, wówczas zalać nią śledzie.
    Wstawić pod przykryciem do lodówki na 2-3 dni.
    W między czasie miód dokładnie wymieszać z octem winnym, imbirem, piernikiem startym na tarce oraz posiekanymi orzechami.
    Po 3 dniach  wyjąć ze słoików, ułożyć na półmisku i obłożyć wcześniej przygotowaną pastą, przykryć folią aluminiową i jeszcze wstawić do lodówki na 2-3 godz.
    Przed podaniem udekorować połówkami orzechów i natką pietruszki.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *