Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledź w zalewie z wódką

Składniki:

  • 300 ml octu
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki ziaren białego pieprzu
  • ¼ łyżeczki anyżku
  • ¼ łyżeczki kminku
  • 3 goździki
  • 3 owoce jałowca
  • 6-7 filetów śledziowych
  • 2 czerwone cebule
  • 3 łyżki wódki Aquavit
  • 1 łyżeczka posiekanej skórki z cytryny

    Sposób wykonania:
    Ocet, cukier oraz przyprawy wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia po czym odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie śledzia pokroić na mniejsze kawałki a cebulę posiekać.
    Układać na przemian w naczyniu żaroodpornym śledzie i cebulkę.
    Do ostygniętej zalewy dodać wódkę oraz skórkę z cytryny po czym zalać śledzie.
    Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *