Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledź w śmietanie Jadwigi

Składniki:

  • 1 kg solonych śledzie
  • mleko
  • groszek
  • 2 jabłka
  • 3 cebule
  • 250 ml majonezu
  • 250 ml śmietany
  • pieprz

    Zalewa:

  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 3 łyżki octu

    Sposób wykonania:

    1. Składniki podane na zalewę wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym dodać plasterki cebuli i odstawić do ostygnięcia.
      Śledzie zalać mlekiem i odstawić na godzinę.
      Po tym czasie je odsączyć i włożyć do zalewy.
      Następnie odcedzić je z zalewy, pokroić w kostkę dodać groszek, starte jabłka oraz cebule z zalewy.
      Całość wymieszać dodając jeszcze majonez oraz śmietanę.
      Ponownie wymieszać i doprawić pieprzem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *