Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledź po skandynawsku

Składniki:

    • 60 dkg filetów ze świerzych śledzi
    • łyżka wody
    • 6 łyżeczek soli
    • 1 łyżka octu
    • 2 czerwone cebule
    • 1 łyżka cukru
    • kilka ziaren ziela angielskiego


    Sposób przyrządzenia:
    Filety rybne ułożyć na dnie rondla, wlać taką ilość wody aby były przykryte, dodać sól i wolno, bardzo wolno gotować przez 15 minut. Zabieg ten pozwala usunąć traniasty posmak śledzi. Filety delikatnie wyjąć z rondla. Lekko opłukać. Ułożyć w salaterce.. Ocet, wodę, cukier i ziele angielskie doprowadzić do wrzenia, dodać obraną i pokrojoną cebulę, gotować 5 minut. Schłodzić. Tak przygotowaną zalewą zalać filety śledziowe i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *