Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledź po kaszubsku

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 2 łyżki dużych rodzynek lub 10 suszonych śliwek kalifornijskich

Marynata:

  • 1 szklanka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 3 zmielone ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • szczypta cukru
  • pieprz

Sos:

  • 1/3 szklanki keczupu
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka drobno pokrojonej marynowanej czerwonej papryki
  • 1 łyżka natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Przygotować marynatę: do rondla wlać 1 1/2 szklanki wody, ocet, dodać gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, cukier oraz pieprz i zagotować. Przestudzić i włożyć filety. Pozostawić na 24 godz. Rodzynki lub śliwki sparzyć i osączyć, śliwki przekroić na pół. Śledzie wyjąć z marynaty, pokroić w wąskie ukośne paski i zwinąć koreczki. Ułożyć je na półmisku i w środek każdego koreczka włożyć rodzynkę lub połówkę śliwki. Przygotować sos: zmieszać keczup z olejem, dodać paprykę i natkę, przyprawić pieprzem. Śledzie polać sosem i wstawić na 2 godz. do lodówki.

2 comments for “Śledź po kaszubsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *